 Serta Tarım Damla Sulama konusunda alanında uzman kadrosuyla, Devlet destekli keşif, proje ve montaj hizmeti vermektedir. Küresel ısınmanın getirdiği sıkıntılarla birlikte ülkemizin oldukça kurak bir süreç yaşıyor olması tarımsal sulamada basınçlı sulama sistemlerinin (DAMLA SULAMA, MİNİ-SPRİNK, YAĞMURLAMA SULAMA) yaygın bir şekilde kullanılmasını gerekliliğini getirmiştir.
DAMLA SULAMA NEDİR?
Damla sulama suyun özel filtreler kullanılarak içindeki kum, kil, yosun vb. pisliklerden temizlendikten sonra tarla, bahçe ve seralardaki bitkilere su ve gübre vermek için fabrikalarda özel olarak üretilmiş damla sulama boruları kullanarak bitkilerin direkt kök bölgesine suyun ve gübrenin damlalar halinde azar azar ve sık sık verilmesi demektir.
DAMLA SULAMA NE ZAMAN GEREKLİDİR
Damla sulama ilk olarak İsrail gibi suyu çok az olan yerlerde kullanılmaya başladığı için bir çok kişi tarafından sadece suyu az olan ve eğimli arazilerde uygulanması gereken bir sistem olarak düşünüldü.
Fakat zamanla damla sulama yapan kişilerden görüldü ki diğer sulama sistemlerine göre (salma sulama, sifon usulü sulama ve yağmurlama sulama) daha az su kullanılmasına rağmen verim ve kalite artışı sağlandı. Kısa sürede Akdeniz bölgesindeki seralarda başlayan damla sulama Ege bölgesindeki seralarda, çilek alanlarında, meyve bahçelerinde, daha sonraları Marmara bölgesinde meyve bahçelerinde, İznik bölgesindeki sırık domates, zeytin bahçelerinde ve Çanakkale, Biga, Karacabey bölgesinde salçalık biber, sanayi domatesi ve sofralık domates alanlarına da girerek geniş alanlarda kullanılmaya başlandı.
Son 1-2 yıldır ülkemizde artan kuraklık ve sıcaklar sonucu verim düşüşleri olmuştur. Fakat damla sulama yapan kişilerin aldıkları verim ve kalitede bir azalma olmamıştır. Damla sulama yapanlar son yıllarda iyice fiyatları düşen tarım ürünlerinden verim fazlalığı ve kalite sebebiyle para kazanınca damla sulamaya talep daha da artmıştır.
DAMLA SULAMANIN AVANTAJLARI NELERDİR
- Damla sulama ile daha az su ile daha çok alan randımanlı olarak sulanır.
- Meğilli arazilerde erezyona sebebiyet vermeden sulama yapılabilir.
- Bütün arazi sulanmadığı için bitkilerin ve ağaçların aralarında ot çıkışı olmadığı için otlarla yapılan ilaçlı ve mekanik mücadele maliyeti azalır.
- Her yer sulanmadığı için her sulamadan sonra kaymak tabakasını kırmak ve toprağı havalandırmak için toprak işlemesi olayları neredeyse ortadan kalktığı için işçilik ve mazot tasarrufu sağlanır.
- Gübreyi bitkinin ihtiyaç duyduğu zamanda sulama suyu ile birlikte yalnızca bitki köklerinin geliştiği ortama verilir ve gübreden en üst düzeyde yararlanılır.
- Toprakta bulunana tuzlar ıslak şeridin çeperine doğru itilir, dolasıyla tuzlu topraklarda emniyetle tarım yapılır.
- Sık sık azar azar su verdiğimiz için toprakta SU -- HAVA -- GÜBRE dengesini kolayca ayarlarız. Topraktaki su durumunu tarla kapasitesinde tutarak fazla su, az su, aşırı gübre vs. gibi streslerden bitkilerimizi koruruz.
DAMLA SULAMANIN FAYDALARI
- * Mahsulde % 20 - 100 arası verim artışı sağlar.
- Mahsul 2-3 Hafta erken olgunlaşır.
- Yüzey akışı ve buharlaşma ile su kaybı çok az olup % 50 su tasarrufu sağlar.
- % 60 Gübre tasarrufu sağlar.
- Tüm alanın ıslatılması söz konusu olmadığından hastalık ve yabancı otu asgariye indirir.
- İşçilik ve diğer sistemlerden daha azdır. İyi bir toprak havalanmasını sağlar.
* Günümüzde aşırı miktarda artan gübre, mazot, işçilik gibi girdi maliyetlerine karşı üretici olarak yapabileceklerimiz den birisi birim alandan aldığımız ürünü %20 –50 arttırarak ihracat kalitesinde bir örnek ürün elde edip karlılığımızı arttırmaktır. Bu konuda da damla sulama teknolojisi ile SERTA TARIM olarak her zaman üreticilerimizin yanındayız.
|